Scrisoare deschisă – Nu promulgați Legea privind protecţia avertizorilor în interes public
București
14 iulie 2022
20 de organizații neguvernamentale, alături de avertizori de integritate au transmis astăzi o scrisoare deschisă Președintelui României, Klaus Iohannis, în care îi solicită să ceară Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public. Organizațiile reamintesc că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie. În plus, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). La rândul său, în Raportul privind Statul de Drept, publicat ieri, 13 iulie, Comisia Europeană exprimă preocupare față de faptul că în România ”lipsește în continuare o protecție cuprinzătoare a avertizorilor de integritate”.
Scrisoare deschisă către Președintele României, Klaus Iohannis
Nu promulgați Legea privind protecţia avertizorilor în interes public
Stimate domnule Președinte,
Organizațiile și avertizorii semnatari ai prezentei scrisori vă solicită să cereți Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public.
Sesizarea de neconstituționalitate a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României, ieri, 13 iulie. Prin urmare, ultimul resort pentru reintroducerea și rediscutarea acestei legi în Parlament, rămâneți Dumneavoastră, domnule Președinte.
Reamintim că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie. De exemplu, legea adoptată nu a transpus articolele din Directivă care vizează: protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității (art. 13, lit. g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați (art. 6, alin. 3), protejarea de defăimare, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor, divulgarea secretelor comerciale (art. 21, alin. 7), prevederea măsurilor reparatorii și a compensațiilor integrale pentru prejudicii (art. 21, alin. 8). Aceste probleme au fost explicate pe larg, de către organizațiile semnatare ale prezentei scrisori, într-o poziție publică emisă la adoptarea legii în Parlament, comunicată și către Administrația Prezidențială. De asemenea, au fost explicate de către multe alte organizații, inclusiv de către avertizori înșiși, oamenii aflați în prima linie a dezvăluirii încălcărilor legii.
Reamintim și că, în luna iunie 2022, Consiliul miniştrilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a adoptat Foaia de parcurs a procesului de aderare a României. Printre criteriile de aderare regăsim și existența unui “cadru juridic și instituțional puternic și eficient pentru protecția avertizorilor”. Conform art. XXII al Recomandării Consiliului pentru combaterea în continuare a mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, statele membre sunt invitate, printre altele, să:
- să ofere cea mai largă protecție avertizorilor (punctul ii);
- să permită raportările anonime și să asigure protecție relevantă celor care sunt ulterior identificați și pot suferi represalii (punctul iv) – în acest sens reamintim că un articol care oferea protecție avertizorilor care au raportat anonim, dar au fost ulterior identificați, a fost înlăturat din proiectul de lege privind avertizorii în interes public, ca urmare a amendamentelor adoptate de Camera Deputaților.
În mod evident, în acest moment, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la OCDE.
Reamintim și că Raportul privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeană tot ieri, 13 iulie, identifică protecția avertizorilor de integritate drept o temă de preocupare, menționând, referitor la legea adoptată de Parlament, că: “Unele amendamente au ridicat îngrijorări, în special din partea Procurorului Șef European, iar guvernul și-a exprimat intenția de a ajusta proiectul de lege, deoarece procesul legislativ este încă în desfășurare”.
În acest context, mai reamintim și că reprezentanții Ministerului Justiției prezenți la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, în care s-au adoptat amendamentele controversate, au explicat în mod repetat că acestea contravin cerințelor Comisiei Europene, discutate și negociate de către Minister, în procesul de adoptare a acestei legi de transpunere a Directivei europene în materie.
De asemenea, așa cum se arată în preambulul Directivei, raportările și divulgările publice, făcute de către avertizori, “alimentează sistemele naționale și europene de aplicare a legii cu informații care permit depistarea, investigarea și urmărirea penală eficace a încălcărilor dreptului Uniunii, crescând astfel transparența și responsabilizarea” și contribuind la “bunăstarea societății”. De aceea, proiectul de Lege privind protecția avertizorului în interes public este unul fundamental pentru statul de drept, și, chiar și în al 11-lea ceas, ne exprimăm speranța că România va reuși totuși să adopte o lege cu adevărat europeană și care să răspundă interesului public, angajamentelor europene și internaționale ale României și nu scopurilor ilicite ale unor grupuri de interese.
Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm, Domnule Președinte, să faceți uz de prerogativele constituționale și să reîntoarceți către Parlament legea care, în forma sa actuală, nu îndeplinește standardele democratice la care România s-a obligat.
Cu stimă,
ActiveWatch
Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă
Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania
European Ethics & Compliance Association
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Federația Sindicală Hermes
Federatia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune
Asociația Kompatibil
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro
Asociația Parcul Natural Văcărești
Centrul FILIA
Asociația Mediawise Society
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Centrul pentru Jurnalism Independent
APADOR-CH
Asociația pentru Tehnologie și Internet
Frontline Club Bucharest
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Expert Forum
Asociația Rise OUT
Asociația Civica
Asociaţia Profesională a Transportatorilor (APT), preşedinte Ivan Tudor Florian, secretar general Nedelcu Gheorghe
Asociaţia Pentru Drepturile Omului Imaginea României, preşedinte Stoica Gabriel
Uniunea Romilor din Europa, primvicepreşedinte Ivan Gheorghe, avertizor de integritate
Alianţa Naţională a Sindicatelor Feroviare, preşedinte Maxim Rodrigo, avertizor de integritate
Asociaţia Naţională a Patronatelor Operatorilor în Regim de Taxi, preşedinte Nedelcu Remus
Fundaţia pentru Drepturile Omului-CELEST, preşedinte avocat Rosini Claudius
Federaţia Transpublic a Sindicatelor din Transportul Public Local, preşedinte Valer Ciobanescu, avertizor de integritate
Sindicatul Transpublic din STB, secretar general Ivan Marieta, avertizor de integritate
Sindicatul Șoferilor CTP Iași – presedinte Paul Paulet – avertizor de integritate
Sindicatul Liber și Independent din SC Transurb SA Vaslui, președinte Ioniță Vasile Samir – avertizor de integritate
Avertizori de integritate:
Camelia Imbăruș
Cristina Rusu
George Epurescu
Cătălin Gomboș
Adrian Valentin Moise
Stefan Neagu