





Despre proiect


La nivel global, contribuția avertizorilor de integritate (whistleblowers) la punerea în circuitul public a unor informații de interes public, care dezvăluie încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale legii, a ridicat din ce în ce mai mult problema nevoii de acțiune publică pentru a asigura protecția acestora în fața sancțiunilor, a hărțuirii sau a marginalizării la care riscă să fie supuși.
O consecință a acestei nevoi de acțiune publică o reprezintă adoptarea în 2019 de către Consiliul European și Parlamentul European a Directivei Europene privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. România are la dispoziție doi ani pentru a transpune în legislația națională prevederile Directivei, termenul limită fiind 17 decembrie 2021 pentru instituțiile statului și 17 decembrie 2023 pentru entitățile juridice din sectorul privat.
Scopul proiectului este conștientizarea publică asupra rolului avertizorilor de integritate în societatea românească și consolidarea acestui rol prin crearea unui sistem de protecție eficient, în colaborare cu instituțiile statului și sectorul privat.
Promovarea transpunerii corecte și timpurii a Directivei UE a avertizorilor de integritate în vederea încurajării participării democratice și a apărării și promovării libertății de exprimare sub forma avertizării de integritate.
Identificarea nevoilor avertizorilor de integritate și dezvoltarea unui centru de resurse care să le ofere sprijin juridic și psihologic.
Creșterea nivelului de cunoaștere și înțelegere a rolului avertizorului de integritate, la nivelul societății românești.
Beneficiarii proiectului
avertizori
instituții de stat
ONG-uri
studenți
cetățeni
Activitățile proiectului
Comunicarea rolului avertizorului de integritate prin realizarea și diseminarea materialelor grafice și/sau audio/video, online și offline.
Evidențierea modificărilor legislative impuse atât la nivelul instituțiilor statului, cât și în sistemul privat, în ceea ce privește sistemul de raportare, prevederea unor măsuri de protecție a avertizorilor și interdicția represaliilor împotriva acestora.
Crearea unei metodologii de evaluare și audit a eficienței procedurilor interne asumate de companii cu privire la protecția avertizorilor de integritate și aplicarea metodologiei în cadrul a 10 companii în vederea creării unei mărci a protecției avertizorilor de integritate.
Deschiderea unui centru de resurse pilot care să ofere servicii juridice și psihologice, prioritizând problemele concrete ale avertizorilor.
Înțelegerea problemelor și nevoilor cu care se confruntă avertizorii de integritate în contextul național actual și implicarea lor în identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea acestuia.
Mese rotunde și întâlniri individuale împreună cu reprezentanți ai instituțiilor publice relevante (Ministerul Justiției, Parchetul General, DNA, DIICOT, DGA, Consiliul Superior al Magistraturii), precum și cu reprezentanți ai tuturor partidelor politice parlamentare.
Organizarea de cursuri de instruire cu privire la cadrul național și european de protecție a avertizorilor de integritate.