Studiu OMNIBUS privind notorietatea legii avertizorului de integritate
Pentru a înțelege care este notorietatea Legii avertizorului de integritate, modul în care este perceput avertizorul de integritate, atitudinea față de asumarea rolului de avertizor și atitudinea față de modul în care ar trebui recompensați avertizorii de integritate, ActiveWatch și APADOR-CH au realizat un studiu de tip Omnibus. Cercetarea a fost realizată de Mercury Research prin 1000 de interviuri realizate la telefon, prin metoda CATI, în luna mai 2021. Eșantionul a fost ponderat la populația rezidentă a României în funcție de gen, vârstă, mărimea localității, regiune, mărimea gospodăriei și ocupație, conform celor mai recente date publicate de INS.
Dintre concluziile studiului:
- Legea avertizorului de integritate, deși a fost adoptată cu 17 ani în urmă în România, are o notorietate scăzută, doar 12% dintre români declarând că au auzit de această lege.
- De remarcat este că notorietatea legii este și mai scăzută în rândul persoanelor tinere, de până în 40 de ani, dar mai ridicată în rândul celor cu studii superioare.
- Dintre persoanele intervievate, puțin peste un sfert (27%) cunosc la ce se referă legea avertizorului de integritate, cea mai mare parte (40%) fiind de părere că această lege aparține domeniului protecției consumatorului.
- Doar 8% din totalul respondenților declară că au auzit de cazuri de avertizori de integritate.
- Opinia celor mai mulți respondenți (61%) este că angajații care denunță public activități care li se par ilegale, de la locul de muncă, sunt oameni curajoși, această opinie fiind susținută în special de către persoanele cu educație superioară și cu venituri medii și ridicate. Astfel de angajați, care denunță public activități care li se par ilegale, de la locul de muncă, sunt considerați curajoși într-o proporție mai mare de către angajații la stat decât din alte categorii profesionale.
- Angajații din sectorul de stat, precum și persoanele cu educație superioară sunt cei ce se declară mai dispuși să își asume rolul de avertizor de integritate.
- Persoanele cu educație superioară, cu venituri medii sau mari sunt cele care sunt mai informate în privința instituției avertizorului de integritate, care îi apreciază pe cei ce și-au asumat rolul de avertizor și sunt dispuși să își asume la rândul lor acest rol.
Rezultatele studiului pot fi consultate aici.