Definitii           Principii           Mecanisme de protectie           Contact

 

 

 

Mecanisme de protectie

Prezumtia de buna credinta

Persoana care face o avertizare īn interes public beneficiaza de prezumtia de buna-credinta, pāna la proba contrarie. Pentru dovedirea lipsei de buna credinta sarcina probei apartine persoanei care o invoca.
Buna credinta īnseamna ca avertizarea a fost facuta pe baza unor indicii ca s-a comis o fapta care afecteaza integritatea publica. Buna credinta nu īnseamna ca persoana nu are un interes legitim sau profesional īn a face avertizarea sau ca fapta avertizata este ca si probata.

Protectia identitatii avertizorului

Comisia de disciplina este obligata sa pastreze confidentialitatea identitatii persoanei care face avertizarea, pāna la data īnceperii cercetarii faptei functionarului public, atunci cānd apreciaza ca functionarul ar putea influenta sau exercita presiuni asupra semnatarului avertizarii.
Regula este aplicabila pe toata durata cercetarii, precum si ulterior acesteia, atunci cānd cel reclamat prin avertizarea īn interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului.
Daca avertizarea īn interes public se refera la posibile infractiuni se vor aplica din oficiu prevederile privind protectia martorilor.

Publicitatea sedintelor comisiilor de disciplina

Atunci cānd este cercetat disciplinar un avertizor, ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme cu atributii similare au obligatia ca, la cererea acestuia, sa invite presa si un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionalela sedintele sale, sub sanctiunea nulitatii raportului si a sanctiunii disciplinare aplicate.
Functionarul public nemultumit de sanctiunea disciplinara aplicata se poate adresa Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Īn fata instantei de judecata

Īn litigiile deduse judecatii, sarcina probei privind reaua credinta a avertizorului revine institutiei.
Īn litigiile de munca sau īn cele privitoare la raporturile de serviciu, instanta poate dispune anularea sanctiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, daca sanctiunea a fost aplicata ca urmare a unei avertizari īn interes public, facuta cu buna-credinta.
Īn cazul īn care persoana sanctionata este avertizor de integritate, instanta verifica proportionalitatea sanctiunii aplicate avertizorului pentru o abatere disciplinara, prin compararea cu practica sanctionarii sau cu alte cazuri similare din cadrul aceleiasi institutii, pentru a īnlatura posibilitatea sanctionarii ulterioare si indirecte a actelor de avertizare īn interes public.

 

 

   Despre proiect
   Mecanisme de plangere
   Bune practici
   Legislatie
   Materiale
   Contact

 

Proiect realizat de Transparency International Romania.
Proiect finantat de Comisia Europeana Directoratul General Justitie, Libertate si Securitate

TI Romania